Juleaften nærmere sig med hastige skridt, og børnenes juleønsker hænger allerede og pynter fint på køleskabene i de danske hjem. Men hvad indeholder børnenes ønskesedler anno 2016 egentlig? Vi tror næppe de ligner dem vi selv lavede som børn i 90’erne og 80’erne. Da vi i dag er meget bevidste om vores børn har et godt øje til elektronik og gadgets (tilbehør). Men var vi ikke allerede fascineret af skærme og energidrevet apparater i vores egne unge år?

Vi har fundet de gamle ønskesedler frem og holdt dem op i mod nutidens ønskesedler, og fundet hvert årtis 3 største juleønsker.

 

 

80’erne

Commodore 64

Også kaldt ”brødkassen” en af de mest solgte computere nogensinde. Den indtog vores unge hjerter, da det var den første computer der bød på et stort udvalg af hjemmespil, i stedet for man skulle bruge sin tid i Arkader og hos den lokale grills spillermaskiner. Med sine kassette spil som ”Hugo” og ”Oswald” hittede den både hos piger og drenge.

 

LEGO

Vores eget danske mærke LEGO har eksisteret siden 1932. De kasseformede elementer i både plastik og træ, har altid været en favorit på vores ønskeseddel. Men i 80’erne lancerede LEGO -  serien ’Technic’ og helt et Sci-fi univers begyndte at sprede sig på vores ønskesedler. Serien udviklede sig hvert år, og stod derfor på ønskesedlerne i et helt årti.

 

Etch a Sketch

Den røde kasse hvor man tegnede på skærmen ved at dreje på to knapper, og derefter rystede man den røde kasse, for at slette de mesterværker man kunne formå at lave med de to knapper.

 

 

90’erne

Nokia 3310

Vi havde allerede rettet vores blikke mod mobiltelefoner som Alcatel og Motorola. Men da Nokia lancerede den robuste lille model 3310, der også fik tildelt sloganet ”3310, if it falls on the floor, it breaks the floor” fandtes der pludseligt ikke en ønskeseddel hvor den lille mobil der krævede en lup rettet mod skærmen ikke var skrevet på. Mest gik mobilen til at spille ”Snake” på, da en SMS kostede 1,5kr. at sende og 2,5kr. i minuttet for et opkald.

 

Discman

Yes, det var fedt man endelig kunne tage sine cd’er med sig rundt. Den klodsede og måske en anelse uhandy mobile cd-afspiller var et stort hit, til trods for den altid løb tør for batteri inden man var nået til den tyske grænse på mors og fars kør-selv-ferier.

 

Gameboy

Endnu et håndholdt elektronik fangede vores interesse i 90’erne. Så selvom Discmanen var et hit på kør-selv-ferier, fik den hurtig konkurrence af den legendariske Gameboy. Her begyndte Super Mario og Tetris også at stjæle af de sene aften timer efter vi var blevet lagt i seng.

 

2016

iPhone

Det er ikke nogen hemmelighed at iPhonen er det største hit hos vores børn i dag. Den både smukke, slanke og skærmpræget telefon indeholder en kombination af alle de elementer vi ønskede os som børn. Her kan du både lytte til musik, hente spil og apps ned, og være i kontakt med omverdenen uden at kaste de store beløb efter det. I de forgående årtier hungrede vi også efter at pakke et kamera op i julegave. Men et ønske om en iPhone eller en anden form for Smartphone, gør også at ønsket om et kamera går i opfyldelse pga. Deres skarpe linser. Alt i alt er iPhone en samlet løsningen for vores mange forrige ønsker som børn.

 

Gadget

Og så kaldet ”tilbehør” i dansk tale. Gadget har i en eller anden form indtaget en placering på vores børns ønskelister i år. - Og her spænder det bredt. Alt fra elektroniske dele som AppleWatch til Headphones designet af 90’er hiphop kongen Dr.Dre, til fodboldtrøjer med idolets efternavn skrevet på ryggen, til store hooties der præger et fint billede af Justin Bieber, der hviler panden mod fingrene på sine sammenholdte håndflader. Og her igen har vi som sådan ikke med et nyt fænomen at gøre. Kigger vi tilbage til slut 80’erne, havde vi allerede smag for vores store idolers designer skills. I samarbejde med Nike, lancerede den amerikanske basketball spiller Michael Jordan, "Nike Air Jordan" som siges at være den meste solgte sneakers nogensinde.

 

FiFA 17

Et juleønske der går igen og igen på børnenes ønskeliste. Fodboldspillet der er tilegnet flere spillekonsoller lancerer hvert år en ny udgave af det nu 22 år gamle spil, og i de seneste år har spillet også sneget sig ind på pigernes ønskeliste i takt med at fodbold og spil også er en naturlig interesse for piger i dag. Grafikken forbedres hvert år og da de store fodboldstjerner skifter til nye klubber hver år, skal spillet selvfølgelig holdes intakt med virkeligheden, og netop derfor står verdens mest omtalte spil atter en gang på ønskesedlen.

 

Der hersker ingen tvivl om at vi de sidste 30 år har vi haft et godt øje for elektronik og den derfor helt naturligt tildeler sig en plads på børnenes ønskelister år efter år.