Sunde vaner skabes i barndommen

- Tager du dine børn med i køkkenet ? Selv ret små børn kan hjælpe til, og der kan være mange fordele ved at lade dit barn deltage i madlavningen.

Det kræver selvfølgelig omtanke at have børn med i køkkenet, når der kokkereres med varme gryder og skarpe knive. Men det kan sagtens lade sig gøre, hvis du holder et våget øje over børnene.

Det er vigtigt at introducere dit barn til de forskellige råvarer, samt variation og sammensætningen af retter. Det giver et godt grundlag for sunde madvaner senere i livet, når der skabes madlavningen allerede i barndommen. Børn er nysgerrige, og har de selv været med, er de interesseret i at smage. Derimod menes det fra Miljø- og Fødevarestyrelsen, at hvis man holder sit barn væk fra køkkenet, slukkes barnets nysgerrighed, og erstattes med kræsen- og ligegyldighed.

 Det giver fordele at have børn i køkkenet

Det er en vigtig og sund udrustning for dit barn, når han/hun senere ”flyver fra reden”, at kunne stå selvstændigt i køkkenet. Derfor kan det også være en fordel, for de ældre børn, at have en ’mad dag’ om ugen.

Det kan selvfølgelig tage tid i starten at inddrage børn i køkkenet. Men efter kort tid, bliver det en fordel for forældrene.

Ros dit barn, for sit engagement i køkkenet, så selvtilliden bliver boostet. Det gør dit barn har en vedvarende interesse for at udvikle sig i køkkenet.

 

Børn og hygiejne

Når dit barn deltager i madlavning, er det vigtigt, at du lærer fra dig af de basale hygiejne forhold. Inden madlavningen går i gang, skal der vaskes hænder, imellem skiftende processer fra kød til grønt, råt til tilberedt. Nyser eller hoster dit barn mod hænderne, skal de vaskes igen. Det samme gælder efter toilet besøg.

Det er også gældende for en god hygiejne, at man ikke pille næse, har fingrene i munden, eller roder sig i håret under madlavningen

 

Her er et række eksempler, hvor de små kan inddrages i madlavningen:

 

Frugt og grønt

·      Vaske, skrælle, rive og mose de forskellige frugter og grøntsager, fx: avokado, æbler, bananer, gulerødder, kartofler.

 

Kød, fisk og æg

·      Fars: slå æg ud, røre i farsen, og forme farsen til frikadeller, farsbrød eller kødboller

·      Fisk : skylle, afdryppe evt. Skaldyr fra lage, samt panere eller komme fyld i fisken

·      Kød: marinere, komme fyld i kødet, eller sætte kødstykker på spyd

·      Æg: slå æg ud, pille kogte æg, samt røre en æggemasse sammen til en omelet eller scrambled egg

 

Brød

·      Veje ingredienserne af, røre og ælte dejen, samt forme og pensle bollerne eller brødet. Drysse med kerner og nødder.

 

Kom i gang!!

Kok og opskrift forfatter Louisa Lorang, har lavet 10 børnevenlig retter, hvor selv de mindste kan være med- det link, vil MyMonii selvfølgelig gerne dele med dig J

 

http://mad.tv2.dk/2015-09-07-10-opskrifter-junior-nemt-kan-lave-til-familien

 

God appetit !

MyMonii